Avontuurlijke schrijfreis naar jezelf

Een innerlijk reisverhaal

Innerlijke schrijfreis

In een tijd waarin je niet meer mag reizen, kan je nog altijd de mooiste reis van je leven plannen. De reis naar je diepste kern.

In deze reis let je niet op de sociale afstand. Integendeel. Met de snelheid die niet voor 5G moet onderdoen, duik je naar je kern. Die kern is jouw unieke, echte zelf.
Je bent nu in een fase van stilvallen beland. Je krijgt de kans om nieuwe keuzes te maken. Ga je op de oude voet verder of durf je de automatische piloot uit te zetten en nieuwe wegen in te slaan?

Werken aan je levensverhaal

Omstandigheden maken de man niet, ze onthullen hem
James Allen

Misschien was je zo druk met het invullen van verwachtingen van anderen dat je niet besefte welke behoeftes je eigenlijk had en hebt.
Liet je je leiden door gewoontes? Wou je altijd meer? Meer waarvan? Meer stress? Meer reizen? Sneller racen? Meer geld of omzet? Meer succes?

Ben je ondergesneeuwd in een lawine van ‘moeten’? Wie was je voor deze crisis? Welk beeld ziet de buitenwereld? Bij wie draag je een masker, bij wie niet? Welk beeld heb je van jezelf gecreëerd? Een beeld dat de anderen om je heen aangenaam vinden? Welk beeld zien de mensen waarvan je het meeste houdt? Want daar ben je ondertussen ook achter gekomen. Wie voor jou belangrijk is. Met die mensen wil je wellicht verder na deze crisis. Die mensen wil je in je leven houden en betrekken bij wat je doet en omgekeerd.

Beleef je een periode van drastische veranderingen of leef je daardoor in spaning en stress?

Voel jij je lekker in je vel? Is het beeld dat je laat zien een transparante weergave van wie je denkt dat je bent?

Of je vindt het gewoon leuk om creatief te zijn en je eigen verhaal te schrijven.

In dit reisverhaal schrijf je je naar jezelf toe. Je onderzoekt de levensreis die je tot nog toe gemaakt hebt. Daarna stel je jezelf eerlijke vragen: wat zijn mijn echte behoeften, mijn eigen waarden? Wat is mijn unieke zelf?

Na dit avontuur kan je jouw levensscript zo herschrijven dat het bij jou past. En dan  mag je ‘uit je kot’!

Het script van je leven

De mens struikelt af en toe over de waarheid, maar meestal zal hij zichzelf oppakken en doorgaan
Winston Churchill

Duiken naar je kern vraagt moed.  Het is niet makkelijk jezelf de waarheid te vertellen. Maar je bent het waard om jezelf te doorgronden. Uiteindelijk moet je de rest van je leven uitzitten met de enige persoon van wie je niet kan scheiden: jezelf.

Het vraagt moed om afscheid te nemen van beelden die je van jezelf geschapen hebt. Ooit had je ze nodig om een doel te bereiken of om te overleven. Nu ben je volwassen.

Als je jezelf onder ogen ziet, echt ziet, ben je ook verantwoordelijk voor jezelf. Je kan jezelf niet meer verloochenen. Noch anderen de schuld geven of verwijten maken. Je kan niet doen alsof je jezelf niet gezien hebt. Dat heet zelfverloochening. Zelfverraad.

Misschien wil je van sommige beelden af en wil je andere bewaren. Loslaten is moeilijk. Ook al betekent loslaten dat je verder kan groeien, ervaar je gemis. Loslaten geeft ruimte , toch ervaar je verlies. Je mag dat verlies vervangen door dankbaarheid voor wat geweest is.

Zolang je beseft dat je veerkrachtig en wilskrachtig genoeg bent om het beste leven te leiden dat je kan leiden, is deze schrijfreis ongevaarlijk. Meer nog.  Je komt hier als herboren uit terug.

Nu je door de mist en de chaos weer een heldere hemel boven je hoofd hebt, kan je ook dieper inademen. En dieper duiken.

Observeer jezelf via schrijfopdrachten

Alle waarheden zijn gemakkelijk te begrijpen als ze eenmaal ontdekt zijn. Het gaat erom ze te ontdekken.
Galileo Galilei

Even voor alle duidelijkheid: ik ben geen psycholoog. Ik ben een schijfster. In deze reis naar jouw diepste kern gebruik ik schrijftechnieken.

 Je werkt met woorden die jijzelf schrijft, die uit jouw hoofd komen, niet uit dat van mij. Jij zal over jezelf schrijven. Voor jezelf, voor niemand anders. Als je een autobiografie wil schrijven, die je aan anderen wil laten lezen, schrijf je dan in op een van mijn schrijfweken of schrijfretraites.

Je hoeft geen literaire prestaties neer te zetten. Niemand buiten jezelf leest jouw ongestructureerde, chaotische krabbels. Dit is een schrijfoefening, een vingeroefening om tot je kern te komen. Van daaruit kan je het script van je leven herschrijven. Of gewoon, met enkele eenvoudige oefeningen, ontdek je jouw schrijfstijl, jouw inspiratie, jouw energie. Er zullen vast en zeker verhalen opduiken die je later kan gebruiken om kortverhalen te schrijven. Of je gebruikt deze schrijftechniek om je te helpen bij een kwestie in je huidige situatie die niet zo vlotjes loopt als je wel zou willen.

Fundamentele behoefte aan verhalen

Het is een universele behoefte van elke mens om een verhaal van ons leven te maken. Om orde in de chaos te brengen en daarmee zin en betekenis te creëren. Omdat je levensverhaal voortdurend in ontwikkeling is, moet je vaak nieuwe keuzes maken.  Je slaat een nieuwe weg in, verandert van richting en sluit een andere weg weer af. Je kan ook een weg afsnijden, een omweg maken, een brug overgaan. Jouw levensverhaal is een reisverhaal. Als je jouw reisverhaal in kaart gebracht hebt, ben je vrij om dat verhaal aan te passen.

Vanaf het moment dat je de rode draad te pakken hebt, krijg je nieuwe inzichten en kansen. Maar zover ben je nog niet.

Als we een situatie niet meer kunnen veranderen, worden we uitgedaagd onszelf te veranderen.
Victor E. Frankl

Schrijven is aan jezelf werken

Schrijven is aan jezelf werken

The art of possibility of ‘De kunst van het mogelijke’ is een boek van Benjamin Zander en Rosamund Stone Zander. De kunst van het mogelijke is het vermogen om onder alle omstandigheden mogelijkheden en kansen te zien. In hoeverre is jouw hele leven, je loopbaan, je relaties, jouw omstandigheden een product van je eigen denken? En als je dit leven bedacht hebt, kan je het ook omdenken. Je kan het net zo goed bedenken als je het maar hebben wilt.

Je kan uit alle beperkende gedragspatronen stappen en de trein nemen naar een gebied van oneindig veel mogelijkheden.

Verander je leven vandaag. Speculeer niet op de toekomst. Doe het nu, zonder uitstel.
Simone de Beauvoir

Als je op reis gaat, maak je meestal een plan.

 1. Wat is mijn bestemming?
 2. Wat hoop ik daar te beleven?
 3. Wat is het resultaat als ik terug thuis kom?
 4. Hoe lang wil ik op reis?
 5. Hoe reis ik? Wat is mijn transportmiddel?
 6. Met wie wil ik op reis?

Dat is al een boeiende eerste oefening die je kan maken.

Je kan ook het SMART-principe toepassen. Met dank aan wikipedia leen ik even de uitleg ervan:

De letters van SMART staan voor:

 • Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
 • Meetbaar – Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
 • Acceptabel – Zijn deze doelen aanvaardbaar?
 • Realistisch – Is het doel haalbaar?
 • Tijdsgebonden – Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

Hier kan je jezelf opnieuw de vraag stellen: waarom schrijf ik dit? Wat is mijn doel? Hoeveel tijd wil ik elke dag vrijmaken? Is dat haalbaar? Wanneer ben ik tevreden met het resultaat?

Schrijven naar je kern is best arbeidsintensief. Je moet de zelfdiscipline kunnen opbrengen om bijna elke dag, minstens een maand lang te schrijven. Zonder excuses. Misschien begin je hier enthousiast aan maar stop je na een week. Of je doet de schrijfopdrachten als je er eens zin in hebt. Zo werkt het dus niet.

Je hoeft ook niet uren aan een stuk te schrijven. Tien minuten per dag is al genoeg. Meestal heb je dan al een pagina vol. Na een maand heb je 30 pagina’s. Daar kan je al wat mee.

Je neemt een gewoon blanco cursusschrift, dat je overal met je meeneemt. Geef je schrift een veilige plek waar je het kan achterlaten, zonder dat iemand anders erbij kan. Je gaat aan de slag met de 31 schrijfopdrachten die je aan het einde van dit artikel vindt.

Pik er per dag een oefening uit

Kies telkens een vast moment om te schrijven. Zo kan je beter in een bepaald ritme komen. Als je ’s morgens fris bent en klaar om na je ontbijt te schrijven, doe dat dan. Ben je zo iemand als ik die de alsolute rust en stlte van de avond nodig heeft, pik dan daar een kwartier tijd voor jezelf uit. Gebruik mijn kookwekkermethode die je op mijn website vindt!

Je gaat zitten en je schrijft spontaan alles wat er bij je opkomt. Associeer, volg elke denkpiste, verdwaal en vind je weg terug. Je schrijft al je ervaringen, wensen, verdriet, inzichten, zorgen, dromen en verhalen uit je leven op.

Hoe meer je schrijft, hoe groter je voorraad ervaringen in je reiskoffer wordt.

Daar ga je later mee aan de slag. Later. Als het tijd wordt om de rode draad te ontdekken. Maar zover ben je nog niet.

Je bent de held in jouw verhaal

Bewustzijn is de eerste stap naar verandering. De tweede stap is acceptatie.
Nathaniel Branden

Ik beweer niet dat het geen energie van je vraagt. Ik weet zeker dat je onderweg veel emoties te verwerken krijgt. Jij alleen weet of je het waard bent of niet.

Je schrijft geen boek om te verkopen. Je maakt een innerlijke reis. Een intieme reis.

Een aantal gebeurtenissen zijn feiten. Bijvoorbeeld toen je voor het eerst verhuisde. Toen je voor het eerst naar de middelbare school ging. Jouw eerste zoen.
Dat zijn feiten. Maar jij hebt die op jouw manier ervaren, beleefd, gevoeld. Zo herinner jij je die feiten.

Onder al die herinneringen liggen jouw emoties en overtuigingen voor het grijpen. Jouw ideeën, jouw oordelen, jouw houding in een bepaalde context, jouw rol in de wereld, liggen in handbereik.

De opdrachten zijn heel divers. Zo kan je verschillende facetten uit je leven belichten.

Als iets te dichtbij komt om vanuit de ik-persoon te schrijven, schakel je gewoon over naar de derde persoon.

Geef jezelf de ruimte. Schrijf met al je zintuigen: je gevoel, reukzin, smaakzin, tastzin, je ogen en de ervaringen van je lichaam: koud, warm, rillerig, angstig. Hoe reageert je lichaam?  . Denk aan de vijf w’s : wie, wat, waar wanneer en waarom.

Ikzelf vind het makkelijker om alleen de rechterpagina van mijn schrift vol te schrijven. Zo ka ik later aanvullen , kleur aanbrengen en terugkerende thema’s ontdekken.

Als er een oefening bij is waar je om heen blijft draaien, betekent dat dat je ze zeker een keer moet doen. Wie weet wat je ontdekt?

Om af te sluiten gebruik ik graag de wens uit Star Wars: May the force be with you.
Geniet van je reis!

Dertig en een onderwerpen

1. Hieronder staan drie zinnen die beginnen met ik:
ik moet …..
ik kan ….
ik wil ….

Schrijf een half uur lang alles wat in je opkomt achter die drie werkwoorden.
Na een half uur kijk je naar wat je hebt opgeschreven en je vraagt jezelf af: Moet ik dat wel of wil ik dat? Kan ik dat en wil ik dat? Wees eerlijk. Er zijn wellicht dingen die je moet zoals je basisbehoeften vervullen: eten, drinken, slapen, warmte en contact.
Stel alle andere ‘moetens’ in vraag. Stel ook je ‘kunnen’ in vraag: bezit ik de nodige competentie, vaardigheden, van nature uit, kunde, ervaring, techniek, talent… Vink die dingen aan die die echt wil, zonder dat je ze MOET.

2.Een oefening geplukt  uit de serie ‘The Bridge’
Maak twee kolommen. Plus en min. Maak een lijstje van mensen die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent. Schrijf erbij of ze jouw leven positief of negatief beïnvloedden in de kolom plus of min. Zijn die personen nog altijd in je leven?
Is het moeilijk om deze mensen in een kolom te plaatsen? Wat voel je als je aan deze personen denkt? Welke emotie neem je waar in je lichaam?  In welk orgaan? Je buik, je hart, je keel?

3.‘Je moet elke ochtend vastberaden opstaan als je tevreden naar bed wilt gaan!’ George Mortimer.
‘Je werk zal een groot deel van je leven vullen, en de enige manier om echt tevreden te zijn, is door te doen wat volgens jou geweldig werk is. En de enige manier om geweldig werk te doen is door te houden van wat je doet. Als je het nog niet hebt gevonden, blijf dan zoeken. Neem geen genoegen met minder. Zoals met alle zaken van het hart, weet je wanneer je het vindt.’ Steve Jobs
Ik heb het geluk gehad dat ik altijd een job vond die mij voldoening schonk. Op een plek waar ik me volkomen thuis voelde.

Hoe is dat voor jou? Welke baan, job of klus heeft jou voldoening gegeven in je leven? Waarom?
Doe je die job of dat werk nog altijd? Voel je je thuis op je werkplek? Als je nu een andere baan hebt, waarom ben je van job veranderd? Ben je tevreden over jouw keuze? Waarvoor sta je ’s morgens op?

4. Konden we ons maar herinneren hoe we ons voelden toen we klein waren, of konden we ons voorstellen hoe volslagen verslagen een kind zich voelt wanneer zijn vriendjes of oudere broers en zussen hem tijdelijk afwijzen of duidelijk dingen beter kunnen dan hij die kan. Of wanneer volwassenen – het ergst van allemaal, zijn ouders – hen schijnen uit te lachen of te kleineren, dan zouden we weten waarom het kind zich vaak uitgesloten of verstoten voelt.’ Bruno Bettelheim Herinner jij je momenten waarin je als kind afgewezen of gekleineerd werd? Hoe voelde dat? Hoe reageerde je daarop? Wat was je gedrag achteraf?
Voel je je nu als volwassene soms gekleineerd of afgewezen? Hoe voel je je nu? Hoe reageer je nu?

5. Als je weet dat je ongeneeslijk ziek bent en niet lang meer te leven hebt, wat zou je dan nog willen doen?

Maak een bucketlist.

6. ‘Angst is een reactie. Moed is een beslissing’  Winston Churchill.
Wat was de meest cruciale beslissing die je in je leven nam?
Beschrijf de situatie en de beslissing>
Wat voelde je toen je die beslissing nam?

Wat was de ‘prijs’ die je betaalde?
Ben je achteraf gezien tevreden of ontevreden?
Wat zou je anders doen?
Welke positieve, proactieve actie zou je nog kunnen ondernemen om  ‘unfinished’ business recht te zetten? Onafgemaakte zaken af te maken?

7. Steen
Bram vermeulen

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Het water gaat er anders dan voorheen
De stroom van een rivier hou je niet tegen
Het water vindt er altijd een weg omheen
Misschien eens gevuld door sneeuw en regen
Neemt de rivier mijn kiezel met zich mee
Om hem dan glad en rond gesleten
Te laten rusten in de luwte van de zee

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan
Omdat door het verleggen van die ene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg kan gaan

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan
Omdat door het verleggen van die ene steen
Het water nooit dezelfde weg zal gaan

Welke steen heb jij verlegd waardoor jij iets veranderd hebt in jouw omgeving?
Heb jij de wereld een mooiere, veiligere, meer liefdevolle plek gemaakt?
Wat heb je gedaan? Wat waren de feiten? Hoe voelde jij je achteraf? Is jouw actie opgemerkt?
Heb jij het verschil gemaakt in het leven van een mens?

8. ‘Fouten kunnen als ijs zijn. Als we ons ertegen verzetten, glijden we af in een houding van nederlaag. Als we onze fouten opnemen in onze definitie van prestaties, zullen we er waarschijnlijk doorheen glijden. Op langere termijn zullen we de schoonheid ervan waarderen.‘ Benjamin Zander

Welke ‘fouten heb jij gemaakt?
Tegen welke blijf je je nog verzetten?
Welke fouten heb je aanvaard als een leerproces?
Wat heb je ‘fout’ gedaan?
Hoe voelde jij je daarbij?
Wat heb je er achteraf van geleerd?
Wat zou je nu anders doen?
Geloof jij het spreekwoord: ‘Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen’?

9. Ga terug naar je eerste herinneringen als kind. Zover als mogelijk.
Kan je teruggaan naar je tweede levensjaar? Wat zie je in je herinnering? Wie was bij je in de buurt? Waren er voorwerpen waarmee je speelde?
Ga terug naar je derde levensjaar. Waar woonde je? Zie je met wie je speelde of met wat?
Ga naar je vierde levensjaar. Ging je naar school? Welke spelletjes spelde je? Wie was je juf of meester?
Schrijf je herinneringen op door de ogen van het kind dat je was en niet door de ogen van de volwassene die je nu bent.
Als de herinneringen blijven komen en stromen, geef eraan toe> Blijf telkens schrijven vanuit het standpunt van het kind dat je was. Laat het kind in jou vertellen over alles wat het ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt. Als je een herinnering te pakken krijgt en erin duikt, volgen er snel een heleboel andere. Je kleine kind heeft je heel veel te vertellen. Wat een voorrecht om te mogen luisteren naar jouw innerlijke kind!

10. Heb je van die magische momenten  waarvan  je dacht: Dit is een wonder! Een ervaring waar je geluk te groot voelde voor je lichaam? Dat je zo gelukkig was dat je in duizend stukjes zou kunnen barsten?
Een van zo’n momenten voor mij was in Zuid-Afrika. Mijn man, mijn dochtertje van drie en ik waren in een dierenpark. Ik stoeide er met een jonge cheetah. Ik voelde me zo perfect gelukkig dat ik huilde> Achteraf gezien moest ik toen al zwanger geweest zijn van mijn zoon. Waarschijnlijk stroomde de oxytocine, serotonine en dopamine door mijn lijf. Maar dat doet er niet toe. Ik heb wel meer van die herinneringen van volmaakt geluk. Ik kan die elk moment oproepen met de bijhorende emoties.

En jij? Zoek uit welke verrukkelijke momenten jij beleefde. Met wie was je? Wat gebeurde er?  Kan je dat geluk terug oproepen?
Heb je in jouw huidige leven nog altijd zulke ervaringen? Als dat niet zo is, waarom niet? Zou zo’n ervaring mogelijk zijn?
Welke ervaring kan je zelf creëren die aan je huidige behoefte zou kunnen voldoen?

 11. De koningin: ‘Kus me snel!’
De nar: ‘Ja! Waar is je snel?’

Woody Allen
‘ Ik weet niet of je mijn boek: ‘Seksstandjes voor gevorderden. Hoe je ze kunt bereiken zonder te lachen’ hebt gelezen?
Woody Allen

Je raadt het al. Deze opdracht gaat over je seksuele ervaringen.
Hoe ben je als seksuele partner?
Hoe ben je absoluut niet als seksuele partner?
Schrijf uitgebreid over: In mijn leven is seks ….

 12. ‘Ik heb dit vaak gezien in het leven – dat wanneer een deur voor je sluit, wanneer mensen je afwijzen, wanneer wat je wanhopig wilt, niet naar je toekomt. Ondanks je inspanningen en gebeden – dit alles alleen gebeurt omdat het de bedoeling is dat je en andere deur moet openen, dat je andere mensen moet ontmoeten en omdat je waarschijnlijk iets anders ontvangt, dat je je niet eens hebt voorgesteld. Dat wat echt voor jou bedoeld is.
Dus treur niet als je niet krijgt wat je wilt. Wat je wil, is niet van belang. Wat het Leven denkt dat je nodig hebt, is wat je uiteindelijk altijd krijgt.’

Avis Viswanathan
Maak een uitbundige lijst met als beginzin: Ik hoop ….
Herlees daarna bovenstaande tekst.
Let in de volgende dagen op de signalen die je opmerkt.

13. ‘Er bestaat geen twijfel over dat sommige mensen je leven binnenkomen, precies op het punt van behoefte, wens of verlangen. Het is soms een toeval en meestal het lot, maar wat het ook is, ik weet zeker dat het me deed glimlachen.’ Nikki Rowe

Welke mensen kwamen in je leven, net als je ze nodig had, ernaar verlangde of door het toeval?
Wat was je behoefte? In welke situatie was dat?
Waardoor was er ruimte om deze mensen toe te laten?
Welke deur heb je open gezet?
Wat was jouw verlangen?
Wie kwam door het toeval in je leven?
Wie was een totale verrassing?
Doen ze je glimlachen?

 14. ‘Je vreugde is je droefheid zonder masker. Dezelfde bron waaraan je lach ontspringt is menigmaal gevuld geweest met tranen.’ Kahlil Gibran.
Volgens John Bradshaw –auteur van Wanneer koesteren hoop betekent – leren kinderen die niet vrijuit mogen lachen en vrolijk zijn een somber en onbewogen gedrag aan. Kinderen die worden uitgelachen als ze huilen worden ernstig in hun ontwikkeling geschaad. Ouders hebben het schreien van hun kinderen systematisch onderdrukt om hun kinderen zogezegd sterk te maken.

‘De vrijheid om te schreien draagt bij tot de gezondheid van het individu en vergroot veelal onze betrokkenheid bij het welzijn van anderen. ’ Montague

En jij? Mocht jij als kind vrijuit lachen? Wat gebeurde er als je huilde? Werd je getroost? Werd je uitgelachen? Werd je genegeerd?
Mag je van jezelf huilen als je droevig bent?

15. ‘De maatstaf  voor het echte karakter van een mens is wat hij zou doen als hij wist dat niemand er ooit achter zou komen.’
Deze quote is me altijd bijgebleven. Ik ben vergeten van wie die is.
Maar wat zou jij durven doen als je er zeker van was dat je nooit betrapt zou worden?
Wat zegt dat over jou en jouw onvervulde behoeften?
Wat zou het gevolg zijn als je betrapt wordt?
Heb je zo’n dingen al gedaan?
Hoe voelt dat?

16. ‘Hoe zielig is mijn zelfkennis in vergelijking met de kennis van mijn kamer. Er bestaat niet zoiets als observatie van de innerlijke wereld zoals er is van de buitenwereld.’ Franz Kafka

Mijn vader zei altijd: ‘Kom nu eens met uw twee voetjes op de grond.’
De leraar zei: ’Zit je weer met je hoofd in de wolken?’
Een ex-lief zei: ‘Word eens realistisch!’

Nu vraag ik me soms af: Hoe was het ook alweer om te kunnen vliegen?

Wat zeiden mensen tegen jou? Geloofde je dat ook? Werd je er verdrietig of blij door? Heb je die ‘oordelen’ geïntegreerd? 
Wat zeggen mensen vandaag? Klopt dat nog met wat ze vroeger zeiden?

17. ‘Ik geloof in roze. Ik geloof dat lachen de beste calorieverbrander is. Ik geloof in kussen, veel kussen. Ik geloof in sterk zijn als alles mis dreigt te gaan. Ik geloof dat gelukkige meisjes de mooiste zijn. Ik geloof dat morgen weer een dag is en ik geloof in wonderen.’ Audrey Hepburn.

‘Een leven is wat we hebben en we leven het zoals we geloven dat we het zouden leven. Maar om te offeren wat je bent en zonder geloof te leven, is een lot dat erger is dan te sterven.’ Jeanne d’Arc

Wat geloof jij?
Begin elke zin met: Ik geloof….
Schrijf net als Audrey Hepburn alles wat in je opkomt op> Kijk er achteraf naar.

Wat voel je bij wat je opgeschreven hebt?
Wat zegt dat over jou.
Zonder welk geloof kan je echt niet leven?

18. Ik heb mezelf toegestaan om met enige regelmaat te leren en te falen. En dat is waarschijnlijk het enige dat mij gegeven is en waar ik nog steeds dankbaar voor ben.’
John Malkovich
Mijn leven is niet perfect, maar ik heb veel om dankbaar voor te zijn.
Een waardevol leven is en verzameling van dankbare momenten.
Maak een lijst die begint met de zin: Ik ben dankbaar voor ….

19.‘Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest beangstigt. We vragen ons af: wie ben ik om briljant, prachtig, getalenteerd, fantastisch te zijn?’ Marianne Williamson

Schrijf ongegeneerd over alles wat je kan en waar je trots op bent. Denk na over al jouw prachtige talenten? Met welke talenten inspireer je andere mensen?

Zelfs de Bijbel zegt ons: ‘Ik was bang en daarom heb ik uw talent in de grond verborgen. Hier hebt u het terug.’ De slaaf die zijn vijf talenten verdubbelde, kreeg dat ene talent erbovenop.

Hoe heb jij jouw talenten verdubbeld?

Verander je leven vandaag. Speculeer niet op de toekomst. Doe het nu, zonder uitstel.’ Simone de Beauvoir

20. Als je nu eens de dag van morgen mag visualiseren. Wat zou je dan doen?
Visualiseer de dag van morgen als de perfecte dag voor jou.

Begin met je uur van ontwaken tot wanneer je gaat slapen. Schrijf zonder beperkingen en met zoveel mogelijk fantasie. Schrijf gewoon wat er in je hoofd opkomt. Kijk achteraf naar wat je hebt geschreven. Wat is je gevoel bij wat er staat? Verbaas je je daarover?
Wat denk je dat deze visualisatie jou wil vertellen? Wil je dat graag geloven? Wat zie je, voel je, ruik je, hoor je in jouw verbeelde dag van morgen? Heb je er zin in?

21. ‘Probeer niets. Doe iets of doe het niet. Proberen bestaat niet.
Yoda, Star Wars

Maak een lijstje met zoveel mogelijk dingen die aan de volgende criteria voldoen:

 • je kan ze in 10 minuten afmaken
 • je doet ze met zoveel passie dat je een keukenwekker moet inschakelen om je binnen die tijd te houden.
 • je bent er ook goed in.

Pik er eentje uit de lijst waarvan je spontaan denkt dat je er een dagelijkse gewoonte kan van maken.

22. ‘Ik heb een definitie voor succes. Voor mij is het heel simpel. Het gaat niet om rijkdom en roem en macht. Het gaat erom hoeveel stralende ogen ik om me heen heb. Dus als de ogen schijnen, weet je dat je goed bezig bent. Als de ogen niet stralen, kan je jezelf afvragen waarom. Dit is de vraag: waarom stralen de ogen van mijn medespelers niet? Dat kunnen we ons ook bij onze kinderen afvragen. Wie ben ik dat de ogen van mijn kinderen niet schijnen?’ Benjamin Zander

Hoeveel paar stralende ogen zie je om je heen?
Zie je vooral mogelijkheden of beperkingen?
Ben je goed bezig?

23. ‘Iedere mens heeft zijn geheime zorgen waarvan de wereld niets afweet. En vaak noemen we een mens koud als hij alleen maar verdrietig is.’
 Henry Wadsworth Longfellow

Wat zijn jouw geheime zorgen die niemand kent? Wanneer word je vanbinnen koud als je aan die zorgen denkt?

 24. ‘Het leven wordt onthuld als een plaats om bij te dragen en wij als bijdragers. Niet omdat we een meetbare hoeveelheid goed hebben gedaan maar omdat dat het verhaal is dat we vertellen.’ Benjamin Zander.

Benjamin Zander noemt het een spel: Ik ben een bijdrage. Een bijdrage kan je niet positief of negatief beoordelen. Je kan het niet meten met succes of mislukking. Een bijdrage is wat het is.

Wat denk jij over dit citaat?
Wat denk je over jouw bijdrage?
Wat is die bijdrage?
‘Ik heb niets te bieden dan bloed, inspanning, tranen en zweet.’
Winston Churchill

25. Vrouwen willen relaties, mannen willen prestaties. Tenminste, dat zijn de criteria waarop marketeers hun boodschappen bouwen. Persoonlijke waarden zijn immers van doorslaggevende betekenis bij alle keuzes die we in ons leven maken: wat je eet, welke kleren je draagt, met welke auto je rijdt. Het zijn signalen hoe we onszelf zien, welke waarden we hooghouden. Elk product, of het nu om een shampoo, koffie of een gsm gaat, om een levensverzekering of om een vakantiebestemming, evalueren we met onze hersenen maar we kopen het met ons hart. Denk gewoon aan je favoriete reclamespot. Welke waarden koester jij? Door welke waarden laat jij je leiden?  Welke waarden helpen jou om keuzes te maken? Welke waarden zeggen je wat te doen in moeilijke situaties? Met welke waarden verdedig jij jouw geloofsovertuigingen. Kies uit het volgende lijstje van waarden drie waarden die jij koestert. Welke waarden staan bij jou bovenaan op je lijstje? Schrijf erover.

Gelijkheid, veiligheid, leiding geven, bescherming bieden, plezier, vrijheid, spiritueel leven, samenhorigheidsgevoel, sociaal, empathie, mededogen, spanning, zinvolheid, betekenis geven, beleefdheid, eerlijkheid, waarheid, respect, zelfrespect, eigenwaarde, dienstbaarheid, creativiteit, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, humor, plezier, oprechtheid, zelfontwikkeling, bijdragen aan het grotere geheel, liefde, verbondenheid, erkenning, krachtig, wijsheid, vreugdevol, waardevol zijn…

26. Het begrafenisritueel
De wereld van Charles Hardy, een Ierse managementdeskundige en sociaalfilosoof, veranderde ingrijpend tijdens de begrafenis van zijn vader. Hij was op dat moment een drukbezet hoogleraar aan de London Business School en voelde zich uiterst succesvol, met een overvolle agenda, de publicatie van talrijke artikelen en een eerste boek. Zijn vader was predikant in een Ierse gemeente. De familie had het nooit breed. De jonge Charles vertrok naar Oxford om te studeren en was vastberaden nooit zo’n armoedig leven te leiden als zijn ouders. Tot de begrafenis. Daar bleek het bij de kerk zwart te zien van de mensen die overal vandaan kwamen om zijn vader respect te betuigen Toen Charles Hardy de tranen zag bij al die mensen die zijn vader had getrouwd of gedoopt, begon er iets te dagen: wie was hier nou eigenlijk succesvol? En wie zou er bij zijn eigen begrafenis met tranen in de ogen staan? Zijn dochter dacht tot haar veertiende dat haar vader de man was die op zondag kwam lunchen. En zijn vrouw was ook al niet te spreken over zijn werkverslaving, die en normaal familieleven onmogelijk maakte. Zo begon uiteindelijk zijn zelfstandig ondernemerschap, een type ondernemer dat hij later zou omschrijven als ‘vlo’. Jarenlang liet hij de managers aan de London Business School dezelfde oefening doen; hun eigen begrafenistoespraak schrijven. ‘Het dwingt je aan het einde van je leven te gaan staan en terug te kijken, Wat zouden de mensen over mijn leven zeggen? Ik ontdekte dat ik herinnerd wilde worden om  mijn kwaliteiten en niet om mijn prestaties. Bij mijn begrafenis vertellen mensen niet dat ik dertien boeken heb geschreven, maar hopelijk dat ik een vriendelijke man was. Het gaat om de persoon en niet om wat iemand bereikt’, verduidelijkt Charles Hardy.

En jij? Wat wil jij dat de mensen over jou zeggen als je dood bent.
Stel je voor dat je dood bent en visualiseer wie er bij jouw begrafenis aanwezig is (of wie je wil dat er is). Wat zouden die personen over jou zeggen?

27. ‘Je werk zal een groot deel van je leven vullen, en de enige manier om echt tevreden te zijn, is door te doen wat volgens jou geweldig werk is. En de enige manier om geweldig werk te doen, is door te houden van wat je doet. Als je het nog niet hebt gevonden, blijf dan zoeken. Neem geen genoegen. Zoals met alle zaken van het hart, weet je wanneer je het vindt.’
Steve Jobs

Wat wou je later worden toen je nog een kleuter was? Welke rol nam je aan toen je speelde als kind?
Wat ben je gaan studeren? Was dat jouw eerste keuze? Indien niet, waarom heb je een andere keuze gemaakt?

Wat heb je daarvoor moeten opgeven? Heb je je best gedaan om jouw droom te bewaken?
Wat heb je teruggekregen na je studie?

28. ‘Laten we mensen die ons gelukkig maken dankbaar zijn. Ze zijn de charmante tuiniers die onze ziel doen bloeien.’ Marcel Proust

Bij wie voel jij je gelukkig? Waarom? Welke kwaliteiten heeft die persoon?
Wat is meststof voor jouw ziel?
Heb je tijdens de vijf laatste jaren een bemind iemand verloren? Wie en hoe?

Geloof je ook dat anderen niet verantwoordelijk zijn voor jouw verdriet en boosheid?
Geloof je ook dat jij niet verantwoordelijk bent voor het verdriet en boosheid van anderen?

29.  ‘Als je je hele leven rondreist, kun je de plek waar je vandaan komt niet terugvinden op een kaart. Alle plaatsen waar je hebt gewoond zijn gewoon locaties, meer niet. Je bent uit geen van die plaatsen afkomstig; je bent afkomstig uit een reeks gebeurtenissen. En die zijn opgeslagen op de kaart van het geheugen.
Toevallige, precaire gebeurtenissen, zonder dat de beschermende sprei van een vaste stek de wetenschap verhult dat ons bestaan van onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangt. Steeds opnieuw waren we bijna niet geboren. Zonder een eigen plek worden de gebeurtenissen die traag door de tijd omlaag tuimelen je echte achtergrond. Verhalen die onmerkbaar in elkaar overgaan. Je bent afkomstig uit een vliegtuigongeluk. Uit een oorlog die je ouders samenbracht.
Vertel het verhaal, verzamel de gebeurtenissen, herhaal ze. Patronen ontstaan alleen als je ze goed onderhoudt. Anders valt het weefsel uiteen en blijven er alleen losse draden over die door vogels worden opgepikt om er een nest van te bouwen. Herhaal ze of het verhaal valt om en dan is er geen ene smid in het land… Herhaal ze, en koester de delen zorgvuldig, want ander rollen de gebeurtenissen alle kanten op, als knikkers op een houten vloer.’
Ann-Marie MacDonald, De kraaien zullen het zeggen

Het vertellen van je levensverhaal brengt structuur en orde aan in de chaos van je leven. Het is een van de manieren om de realiteit te organiseren. Je plaatst kleine gebeurtenissen binnen grotere patronen. Zo geef je zin en betekenis aan je handelen. Ken jij het verhaal hoe je vader en je moeder elkaar leerden kennen? Wat bracht hen samen?
Kan je jouw belangrijkste levensgebeurtenissen op plekken op een kaart prikken?

Welke plek valt jou het meeste op? Welke plek vat jouw verhaal samen?

30. Het sereniteitsgebed
‘God, geef me de kalmte om te aanvaarden waaraan ik niets kan veranderen, de moed om de dingen te veranderen die ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil tussen beiden te kunnen zien.’
Reinhold Neibuhr

Dit gebed is geïnspireerd door een ouder geschrift. In de elfde eeuw schreef de Joodse Schriftgeleerde Solomon ibn Gabirol: ‘Zij zeiden dat aan de oorsprong van al het inzicht het besef ligt van wat is en van wat niet kan zijn, en de troost te weten wat niet in ons vermogen ligt om te veranderen’
Welke dingen kan je niet veranderen? Heb je dat ook geaccepteerd?
Blijf je daar kalm onder of spelen er andere gevoelens mee?

31. Het interesseert me niet waar of wat of met wie je gestudeerd hebt.
Ik wil weten wat je ondersteunt van binnenuit.
Als al het andere wegvalt.
Ik wil weten of je alleen kunt zijn.
Met jezelf.
En of je echt van je eigen gezelschap houdt
in de lege momenten.’
Oriah Mountain Dreamer – De uitnodiging

Ga hier maar eens uitgebreid mee aan de slag in jouw eigen gezelschap.

Maak je eigen verhaal waar

Hoe moet het straks verder?  Jouw verhaal en jouw eigen reis hebben je gebracht tot waar je nu vandaag bent. Nog belangrijker is dat jouw verhaal zich volop ontwikkelt en dat jij de auteur ervan bent.
In een volgende fase van jouw schrijfplan ontdek je welke patronen je leven vormen, wat de rode draad in je levensverhaal is en waar je naartoe wilt in je leven.

De laatste fase van je schrijftraject is hoe je jouw levenswens kunt waarmaken.

Of je verwerkt jouw levensverhaal in een biografie.

Wil je nog meer schrijfopdrachten? Stuur me gewoon een mailtje: ina.vandewijer@outlook.com

Of schrijf je in op mijn nieuwsbrief!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een paar minuten niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een uur niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Share This