Ik heb nog nooit geschreven, maar ik heb wel een verhaal

Begin met het begin

Hoe begin je met schrijven? Door gewoon te beginnen. En vol te houden.
Je hebt er ook zo goed als niets voor nodig. Een pen, een schriftje of steekkaartjes en jouw verbeelding.  Zo gemakkelijk is schrijven. 

Jouw schrijfcocon

Richt voor jezelf een schrijfplek in. Een plaats waar je niet gestoord mag worden. Maak er met je huisgenoten afspraken over.  Kies liefst een vast tijdstip waarop je tien minuten in je agenda vrij maakt voor jezelf en jouw schrijven. 

Schrijven is volhouden

‘Als ik in de schrijfmodus van een roman ben, sta ik om vier uur op en werk ik vijf tot zes uur.  ‘s Middags ren ik 10 km of zwem ik 1500 m (of doe beide), dan lees ik wat en luister naar muziek. Ik ga om 21:00 uur naar bed. Ik houd me elke dag aan deze routine zonder uitzondering. De herhaling zelf wordt het belangrijkste; het is een vorm van betovering. Ik betover mezelf om een diepere gemoedstoestand te bereiken.’ Dit zegt Haruki Murakami over zijn schrijfgewoonte.
Ernest Hamingway was zelfs nog fanatieker.  Wij zijn niet Murakami of Hemingway. Soms kan je jezelf kleine doelen stellen, zoals je kan lezen in mijn ‘De kookwekkermethode’. Daarin beschrijf ik een methode waarin je tien minuten voor jezelf vrijmaakt om uit de losse pols te schrijven.

Interview jezelf

Stel dat een journalist jou komt interviewen over jouw verhaal. 

-waarom wou je jouw verhaal vertellen?

-voor wie wil je vertellen?

– wat is jouw invalshoek?

– waarom koos je voor die opbouw van je boek?

– wat is jouw motivatie om het schrijven vol te houden?

– wat zijn jouw verwachtingen als je boek er eindelijk is?

-wie wordt er blij van jouw boek?

– wat is de toegevoegde waarde voor jouw lezer?

Antwoord eerlijk op deze vragen. Er is niemand, behalve mischien jouw innerlijke criticus die luistert. 

Een duwtje in de juiste richting

Schrijven is een vaardigheid, geen talent, en dit verschil is belangrijk omdat je een vaardigheid door oefening kan verbeteren.’ Robert Stacy Mc Cain

Stel dat je een twee dagen samen met anderen ludieke schrijfoefeningen krijgt zodat je dialogen, scenes, karakters en levendige acties kunt beschrijven. Zodat je ook feedback krijgt van anderen. Zodat je met handige tips en tricks een schrijfroutine opbouwt. In een veilige omgeving onder supervisie van een ervaren coach kan je vrij experimenteren met stijl, inhoud en vorm.  Met een haalbaar plan van aanpak  wordt schrijven voor jou even natuurlijk als voor Haruki Murakami. Je zal ervan genieten.

En als je zelf schrijven echt niet ziet zitten, kan je me altijd als ghostwriter inschakelen.

Schrijf je in voor het schrijfatelier

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een paar minuten niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een uur niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Share This