Duik in de Bologna Children’s Book Fairy Tale

Mijn grootste gemis is de jaarlijkse kinderboekenbeurs in Bologna. Die zou meestal begin april plaats vinden! Want ook dit jaar is er geen fiera. Of toch niet in april.

De Bologna Children’s Book Fair is het summum voor uitgevers, auteurs, illustratoren, literaire agenten, distributeurs, leraren, vertalers, drukkers, audioboekprofessionals, boekverkopers, bibliothecarissen en voor iedereen die professioneel actief zijn in de wereld van kinderboeken.

Dat zijn toch ongeveer 30.001 bezoekers per jaar, met mij erbij. Duizenden stands in zes enorme hallen met kinder- en jeugdboeken. Je loopt letterlijk een universum van verhalen. Te veel om in je op te nemen. Dat is onmogelijk in vier dagen. In de centrale inkomhal zijn gigantische wanden opgesteld, the Illustrators Wall, waar anonieme illustratoren hun visitekaartjes kunnen achterlaten. Ook virtueel. Je scant de qr-code in en je duikt in hun website.

The Illustrator’s Wall

Je mag dan een unieke stijl bijzonder vinden, dan vind je die hier terug. Je ontdekt zeldzame parels en ze zijn met duizenden. Illustratoren uit alle hoeken van de aarde komen naar La Fiera met giga mappen om hun kostbare illustraties aan uitgevers te tonen. Waarschijnlijk gaan ze hoopvol terug naar hun land en wachten ze op een mailtje waarin staat dat hun werk is opgevallen, bijgebleven, geraakt heeft, bijzonder is.

Als je de roltrappen volgt, kom je bij de ‘agents’. De ‘agents’ van La Fiera zitten boven. Ze hebben de macht. Zij bepalen wie de volgende J.K.Rowling wordt. Op deze verdieping kijkt het imperium voor de Engelse en Amerikaanse markt over de Bologna Book Fair.  The American dream. Je komt er niet zonder afspraak zoals de illustere illustratoren die op de laatste dag in rijen aanschuiven bij uitgevers die een uurtje vrij maken voor illustratoren die naar Bologna zijn afgezakt.

Wat laat ik me graag inspireren door een beeld, door een titel, door een zin uit een boek. Vier dagen zwerf ik tussen verhalen. ’s Avonds zijn mijn voeten moet en mijn hoofd zwaar van alle indrukken en prikkelende kleuren.

Soms sta je oog in oog met jouw favoriete illustrator, kan je bij een workshop jouw liefste auteur bijna aanraken, hem of haar horen, de woorden rechtstreeks in jouw oor, zonder papier ertussen.

stella dreis
Stella Dreis

Maar de verhalen, oh de verhalen gaan alle kanten uit en de sporen leiden naar de hoogste bergtoppen en naar de bodem van de diepste zee.

L’Onda

Elke dag opnieuw de vervulling van inkt, papier, hout, staal en een snel broodje met prosciutto ham!

Als je geluk hebt zit jouw auteur ook bruschetta of pasta te eten in de cantina. En je zucht, want alles smaakt naar meer en langer en je wilt nog niet naar huis ook als zijn je benen moe van een wereldreis na één hal.

Covid-19 gooide vorig jaar roet in het eten en dit jaar ook. Maar de organisatoren hebben de datum verplaatst naar juli.

Kom, ik neem je even mee naar de sfeer van Bologna, doorheen de voorbije jaren. Virtueel. Pak een boek beet, laat je ogen dwalen over een illustratie en schrijf in gedachten – of reëel- een eigen verhaal. Duik mee in mijn archief.

Het mag. We moeten het doen met de herinnering aan het gonzen, de stemmen, het dringen voor een beeld of een bijzonder boek, de verschillende talen en vreemde woorden, de exotische geuren en de wervelende talkshows van je idolen. De wereld eventjes op één plek, in Bologna.

Zet je eigen muziek op want ik heb het filmpje met opzet zonder geluid gemaakt. Om je eigen verbeelding niet te beïnvloeden. Tot in Bologna, juli 2021!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een paar minuten niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een uur niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Share This