
Het beste schrijfrecept
“I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.“
Douglas Adams
Je zoekt een methode om dagelijks te schrijven. Omdat je ideeën wilt genereren voor je blog. Omdat je hoopt om genoeg discipline te krijgen om een boek te schrijven. Omdat je weinig tijd hebt en toch elke dag wilt oefenen. Omdat elke dag een creatief moment voor jezelf wilt.
De kookwekker methode is een oeroud recept om te schrijven. Het is een oplossing voor de angst voor het lege blad.
Het begin
Ingrediënten: een kookwekker, papier , een pen en een prompt.De kookwekker kan een ouderwets exemplaartje zijn dat je in elke Action of Blokker kan kopen. Je kan ook een uniek exemplaar voor jezelf uitkiezen. Per slot van rekening moet jij je goed voelen als je gaat zitten om te schrijven. Je kan de chronometer van je mobieltje gebruiken. Met alarm natuurlijk. Maar dat zou ik niet aanraden. De verleiding om in je social media te duiken wordt wel groot. Terwijl je net jouw eigen stem wilt horen en niet de opinie van anderen wil lezen.
Excuses zoals waar en wanneer tellen dus niet. Je hebt alleen deze ingrediënten nodig. En tien minuten die je helemaal met jezelf wil doorbrengen. Jij bent ook de persoon in jouw leven met wie je je hele leven tijd doorbrengt. Dus mag het wel eens tien minuten over jezelf gaan.
De prompt
De prompt is een Engels woord voor instructie, aanmoediging of aanwijzing. In het Nederlands betekent het woord gewoon snel of liever onmiddellijk. Dat is het woord wat we zoeken: onmiddellijk. Een woord roept bliksemsnel beelden, klanken en sensaties op. Denk maar aan : lasagne, vlucht, brand, wind, zeelucht, pannenkoek…. Hoe vind je een prompt? Je neemt een boek, slaat het open op een pagina en je gebruikt het eerste woord of de eerste zin die je verbeelding grijpt. Tijdschriften zijn ook altijd leuk. Die hebben vaak geweldige quotes in hun koppen boven artikels. Een online krant waarvan je een kop ziet, maar natuurlijk niet de inhoud leest. Laat je eigen fantasie erop los. De tv-gids. Die werkt altijd. Lees de eerste regel van de korte samenvatting van een film of documentaire. Schrijf daarna je eigen interpretatie. Desnoods sla je een woordenboek open. Genoeg prompts, zou ik zo zeggen.

10 minuten voor jezelf
De duur is 10 minuten. Niet meer, niet minder. Tien minuten. Je bekijkt je prompt. Tikt op je klok en start. Je begint te schrijven of je leven ervan af hangt. Er zijn geen pottenkijkers, geen engeltjes of duivels die over je schouder meelezen. Er is helemaal geen taalrechter die je straf geeft voor een dt-fout. Er is niemand die je punten geeft.
Jij schrijft. Alles wat bij je opkomt. Laat het via je vingers op het papier of op het scherm glijden. Ik heb nog een sterke voorkeur voor papier en pen omdat ik dan de spanning fysiek in mijn lichaam naar mijn hand kan leiden. Dat terzijde.
Zintuiglijk schrijven
Je schrijft met al je zintuigen. Wat roept de prompt bij je op. Wat zie je, wat proef je, wat ruik je, wat voel je in je lichaam. Warmte, spanning, koude, afschuw, liefde, ontroering. Wat zie je in je verbeelding? Welk geluid of muziek pas bij de beelden in je hoofd. Je beleeft wat je schrijft en je wil dat zo helder mogelijk opschrijven zodat jij je straks, na tien minuten, deze reis opnieuw kan oproepen.
Stop
Als na 10 minuten je wekker afloopt, schrik je wel even. Je was nu net in de flow. Je wou nog meer schrijven, je gedachten en je woordenstroom afmaken. Dat doe je niet. Je stopt. Je merkt dat je de hele dag met die frustratie blijft rondlopen. Dat geeft je weer zin om de volgende dag opnieuw te starten. Je mag ook niet oordelen over wat je geschreven hebt. Je zal merken dat je de volgende dagen sneller op dreef komt. Onmiddellijk.
Vingeroefeningen
De kookwekkermethode is een techniek. Vingeroefeningen. Je boort in een bron van je opgeslagen herinneringen. Herinneringen worden in een context in je hersens bewaard. Kijk maar eens naar een oude vakantiefoto. Je weet nog precies waar je was, met wie. Je kan geuren oproepen van die plek. Wat voelde je in je lichaam? Ontspanning, stress, plezier…
Oneindig veel mogelijkheden
Meestal staat 10 minuten onafgebroken schrijven gelijk aan een pagina uit een boek. Stel je voor dat je elke dag de kookwekkermethode gebruikt, dan heb je na 10 dagen tien pagina’s. De elfde dag gebruik je om de rode lijn in je schrijven te ontdekken. Zo blijf je jezelf telkens opnieuw verrassen. En vooral: je blijft schrijven. Verander ook eens van plek war je schrijft of neem een Moleskin schriftje mee naar buiten. Ga op een bankje zitten en gebruik je chronometer.
Staren naar een blanco scherm
Gebruik je eerste tien minuten van je dag met de kookwekkermethode. Een uitstekende manier om jezelf op te warmen voor je dagtaak. Je zal merken dat die oefening je in staat stelt om gemakkelijker en meer ontspannen achter je blanco scherm te zitten en je teksten vlot te schrijven. Of het nu om een advertentie, een blog, content voor een artikel of white papers gaat.
Download mijn e-boek: De kookwekkermethode
