Auw! Schrijven over pijnlijke dingen
Schrijven over trauma's
Schrijven over trauma’s

Ik heb pijnlijke dingen meegemaakt. Moet ik daar dan echt opnieuw doorheen?

Jij wil een trauma van je afschrijven. Zo’n verhaal schrijf je inderdaad niet zomaar in een wip.  Het is een proces waarin je jezelf tegenkomt. Soms heb je wel een dip, maar het leven heeft je ondertussen geleerd dat je dit al eerder overwonnen hebt. Virtueel kan schrijven op zich jou niet kwetsen of fysiek laten lijden.

Met hetzelfde zelfvertrouwen waarmee je je boek wil schrijven, kan je jouw angsten en twijfels de baas. Er bestaan verschillende schrijftechnieken om je er doorheen te sleuren. Er zijn manieren om jouw interne blokkades te doorbreken. Het begint ermee dat je jezelf ervan bewust maakt.

Dagboek, journaling of een autobiografie?

Journaling is nu ontzettend populair. Het schrijven in een dagboek is bestaat al tijden. Je uit jezelf in een persoonlijk dagverslag via schrijven. Wat is het verschil tussen journaling en een dagboek schrijven?  Een journal is tijdelijk. Je begint eraan om een bepaald doel te bereiken. Je wilt een dieet volgen of een fitnessprogramma bijhouden. Zo wordt jouw resultaat meetbaar. Als je je doel gehaald hebt, begin je misschien met een nieuw journal.

In een dagboek schrijf je regelmatig. Een dagboek is alleen voor jezelf bedoeld, for your eyes only. Je hebt meestal een gewoonte aangekweekt omdat je geleerd hebt dat het schrijven van je dagboek je helpt om je gedachten en gevoelens aan papier toe te vertrouwen.

Jouw autobiografie is de ultieme stap. Daarmee geeft je jouw verhaal aan de wereld. Persoonlijk vind ik de autobiografie het meest uitdagende boekgenre. Je ziet jezelf niet langer als slachtoffer, als redder of als dader maar als iemand die op zijn of haar manier met ‘demonen’ in welke vorm dan ook afgerekend heeft> Dit is een aparte rol die niet voor iedereen weggelegd is. Natuurlijk roep je herinneringen weer levend op die jou en je lezer laten huiveren. Net als jij toen. Alleen kan niemand je nu nog fysiek raken.

Orde scheppen

In de flow van schrijven
in de flow van schrijven

Als je toch nog aarzelt om jouw biografie te schrijven, kan je beter met een dagboek starten. Je komt in de flow van het schrijven totdat schrijven een automatisme wordt

Je kan al schrijvend je gedachten uit de knoop halen, je stress van je afschrijven, je hoofd leegmaken en jezelf helemaal leren kennen.

In mijn e-boek: ‘Avontuurlijke schrijfreis naar jezelf’ ontdek je technieken om vanuit het ik-standpunt naar een derde persoonsstandpunt over te schakelen als het even moeilijke is. Het e-boek is een goed begin voor jouw biografie.

Download het gratis e-boek ‘Avontuurlijke schrijfreis naar jezelf’.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een paar minuten niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een uur niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Share This