Wat als mensen minder positief uit mijn verhaal komen?

Is dit de oorzaak die je ervan weerhoudt om je biografie te schrijven? Misschien zijn deze mensen net de reden waarom je jouw verhaal wil vertellen?  Hoop je dat jouw verhaal je helpt om nare dingen te verwerken? Wil je met je verhaal lotgenoten steun en troost bieden? Hoelang denk je er al over om die ellende van je af te schrijven maar hield die veronderstelling dat andere mensen er minder positief uitkomen jou tegen?

Wat vertel je wel en wat niet?

Je wil de waarheid vertellen over pijnlijke gebeurtenissen die je hebt meegemaakt> Dat houdt inderdaad een risico in. Het menselijk geheugen is selectief. Jouw verhaal is altijd gekleurd door hoe jij gebeurtenissen hebt ervaren en beleefd. Als schrijver wil je de werkelijkheid zo oprecht mogelijk vanuit jouw standpunt weergeven. Tenminste, jouw werkelijkheid.

Het sneeuwbaleffect

Schrijven is ook schrappen. Dat weet je. Zolang je bij de feiten blijft, die niemand kan ontkennen, hoef je niets te schrappen. Jij bent het hoofdpersonage uit jouw verhaal . Jouw lezer wil weten hoe het zover is kunnen komen dat je in een vervelende situatie terecht kwam. Daar horen nu eenmaal conflicten, incidenten, misverstanden en verkeerde keuzes bij.  Meestal is het zo dat gebeurtenissen al gauw in een stroomversnelling de verkeerde kant oplopen. Daarin spelen ook andere mensen een rol.

Jouw thema

Denk bij het schrijven na over jouw thema. Wat was het doel van jouw biografie. Je wilt een licht werpen op bepaalde aspecten van jouw leven. Daarbij hoort dat je gebeurtenissen in een context van tijd en omstandigheden plaatst. Grote conflicten kan je weergeven door zo specifiek mogelijk over kleine dingen te schrijven.  Als het toch nodig is dat je iemand noemt die minder positief in je verhaal opduikt, let dan op je woordkeuze.

Feiten, feiten en nog eens feiten

Blijf jezelf vragen stellen en geef er een eerlijk antwoord op. Mag je de waarheid verdraaien om die persoon te sparen? Mag je je verleden vervalsen?  Nee. Maar blijf bij de feiten.  Gebruik geen beschuldigende, veroordelende of oordelende woorden. Geef een naakte realiteit weer. Als je toch onzeker blijft over jouw tekst, laat jouw tekst dan lezen door mensen die je vertrouwt. Indien nodig kan je de tekst ook door een jurist laten nalezen. Auteursverenigingen zoals De Auteurs of Sabam willen je daar graag bij helpen als je je bij hen aansluit.

Ontdek jouw diepere krachten
Ontdek jouw diepere krachten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een paar minuten niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een uur niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Share This