Hoe schrijf je een mooie afscheidstekst

In memoriam in 10 tips

10 tips om een in memoriam te schrijven
10 tips om een in memoriam te schrijven

Je hebt een dierbare verloren. Nu wil je een waardige afscheidstekst schrijven. Je weet dat je dat moet uit respect voor je geliefde. Je wil het ook zelf doen. Jouw eerbetoon aan je dierbare helpt jou bij het verwerken van je verdriet en je gemis.

Het klinkt luguber, maar dat is het niet, integendeel. Een in memoriam schrijf je op dezelfde manier als een biografie! Alleen heb je nu weinig of geen tijd. Er zijn immers zoveel praktische dingen te regelen. Vertel eerst jouw familie van je voornemen om een afscheidstekst te schrijven. Kies dan een rustige plek waar niemand je kan storen.

Je kan een in memoriam schrijven dat je tijdens de afscheidsplechtigheid voorleest. Of je kan een langere afscheidstekst schrijven met een minibiografie die je aan familie, vrienden en dierbaren als herinnering meegeeft. Deze tekst kan je laten printen of drukken en als tastbare herinnering aan familie en vrienden uitdelen.

1. Maak een mindmap

Schrijf de naam van je dierbare in het midden. Daaromheen noteer je alle onderwerpen die een relatie met hem of haar hebben: familie, vrienden, hobby, werk, verenigingen, muziek etc. Aan elk onderwerp koppel je subonderwerpen en zo ga je door. Ongeremd. Je vult je mindmap aan met trefwoorden of pictogrammen.
Laat je gedachten vrij stromen met woorden, fragmenten en liedjes. Je kan er ook foto’s bij nemen.

2. Sterke thema’s

Pik enkele sterke thema’s uit jouw mindmap die representatief zijn voor wat jouw dierbare tijdens zijn leven bezielde. Waar hij het verschil maakte in het leven van anderen. Of als er bijvoorbeeld veel subonderwerpen bij muziek of vakantie of Kerstmis staan, dan zoom je daarop in.

3. Beschrijf een scène

Een scène is een verhaal dat zich binnen dezelfde tijdsduur, plaats en actie afspeelt. Herinner je een scène die het karakter en de persoonlijkheid van jouw dierbare typeert. Een gebeurtenis die herkenbaar is voor iedereen die hem/haar gekend heeft. Zo van: Ja, zo kennen we hem/haar. Typisch!

4. Gebruik de 5 w’s

Waar speelde die gebeurtenis zich af?

Wie waren erbij, wie waren er bevoorrechte getuigen?

Waarom waren jullie daar samen?

Wat waren de feiten? Wat gebeurde er?

Wanneer was dat?

5. Gebruik je zintuigen als je schrijft

Beschrijf de scène met al je zintuigen. Wat zie je, hoor je, proef je en voel je? Wat gebeurt erin jouw lichaam? Koude rillingen, warm geluk? Emotioneel? Schrijf zo energiek mogelijk, met alle passie die de scène bij je oproept.

Download mijn gratis PDF Checklist Zintuiglijk Schrijven als je meer wil weten.

6. Maak gebruik van humor

Hoe verdrietig je ook bent, er is geen betere manier om troost te vinden dan in humor.
Humor biedt ontspanning zolang die humor echt en oprecht is. Humor heeft ook de functie dat jouw luisteraar of lezer die scène onthoudt.

7. Schrijf in korte zinnen

Als je jouw tekst wil voorlezen, maak je best geen te lange zinnen. Pas je zinnen aan jouw ademritme aan, zodat jouw tekst natuurlijk klinkt. Ook als je een tekstboekje schrijft, zijn korte zinnen aan te raden.

8. Wie is jouw lezer of luisteraar?

Denk ook aan je lezer of luisteraar. Kennen zij jouw relatie met de overledene? Kennen zij jou? Maak dat in ieder geval in jouw tekst duidelijk voor onbekenden. Toen ik een in memoriam voor mijn oma en later voor mijn opa schreef was dat al meteen duidelijk. ‘Mijn opa was een profeet…’ Dat was voor iedereen herkenbaar.

9. Ruimte voor je emoties

Als je diep in je herinneringen duikt, roept dat emoties bij je op. Dat hoort nu eenmaal bij het afscheid nemen van een beminde.

Herlees jouw tekst, oefen jouw tekst hardop. Bijvoorbeeld voor een spiegel. Meestal ondervind je waar je emotioneel wordt. Reken erop dat dit voor jouw lezer of luisteraar ook het geval zal zijn. Als je denkt dat je vanaf een bepaald punt echt niet verder komt, als je de tekst wilt voorlezen, schakel dan een back-up in. Mijn eigen ervaring zegt dat het niet nodig zal zijn omdat net die emotionele pauze er mag zijn en je na het doorslikken van je tranen je verder kan. Je luisteraar zal je dat ook niet kwalijk nemen. Ook jouw luisteraar mag dan even slikken en die emoties in zich opnemen.

10. Een innige herinnering

Een in memoriam (Latijn voor : in herinnering) is een tekst die gedrukt of gesproken wordt na iemands overlijden. Wees je ervan bewust dat mensen het laatste verhaal dat je van iemand vertelt, met zich meenemen.

Kies dus je woorden zeer zorgvuldig en laat ze een eerbetoon zijn aan de mens en de waardige plek die hij/zij in deze wereld heeft ingenomen.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een in memoriam boekje of een brief voor de afscheidsdienst, neem dan gerust contact op.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een paar minuten niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ontvang elke week schrijftips in je mailbox. Ik ben een schrijver, geen spammer. En je kan je altijd en op elk moment uitschrijven.

Je bent ingeschreven! Kijk in je inbox voor de eerste e-mail. Als je binnen een uur niks hebt ontvangen, kijk dan in je ongewenste e-mail.

Share This